Nogatavināšanas

Principā jūsu alus ir gatavs jau pēc norūgšanas. Ja jūs esat ļoti nepacietīgs, varat to atdzesēt un dzert. Bet neaizmirstiet, ka jūsu pagatavotais nefiltrētais alus uzglabāšanas laikā pakāpeniski iegūst tā šķirnei raksturīgo buķeti, veidojas tā garšas un aromātiskās īpašības, un turklāt, pazūd nevēlamie savienojumi, kas bojā nenogatavota alus garšu.

Pēdējais posms – nogatavināšana – galvenokārt ir atkarīga no alus šķirnes un no jūsu pacietības. Gaišās, lāgera šķirnēm ir nepieciešams vairāk izturēšanas laika, ideālā variantā līdz trim mēnešiem. Gaišo šķirņu nogatavošanai piemērota temperatūra ir 2-10°C. Tumšās šķirnes un „Ale” šķirnes pietiekami izturēt 2-3 nedēļas.

Temperatūra tām var būt lielāka, 10-15°C.Mājas alu var uzglabāt ledusskapī ļoti ilgi. Stikla pudelēs – gadu vai pat vairāk. Plastmasas pudelēs un 5 litru alus muciņās glabājas vismaz sešus mēnešus. Neaizmirstiet pagaršot savu alu, jo jums būs interesanti uzzināt kā tas mainās laika gaitā.

Ir lietderīgi marķēt katru pudeli, lai uzzinātu, kad tieši ir pagatavota tā vai cita šķirne un izsekotu kvalitāti. Kontroles degustācija – nopietna lieta! Protams, greznākais marķējuma veids – ir etiķetes līmēšana uz pudeles ar mājas alu. Parasti uz mājās etiķetēm ir speciāli paredzēta vieta, kur rakstīts šķirnes nosaukums un datums, kad pudele iepildīta un atstāta uz beigu rūgšanu.