Pamat rūgšanas process

Raugs jūsu alus veidošanas procesā spēlē lielu lomu. Tās ir dzīvas būtnes, kas dzīvo pēc saviem likumiem, un pret tiem jāizturas uzmanīgi. Lai raugs sāktu ātrāk strādāt, to var sagatavot iepriekš. 1-2 stundas pirms misas pagatavošanas, ielejiet mazliet silta vārīta ūdens sterilizētā stikla pudelē, pievienojiet 1/2 tējkaroti cukura un dažus pilienus citrona sulas.

Dažām šķirnēm kopā ar raugu zem vāka pievienots barības maisījums raugam – pietiekami pievienot to lai aktivizētu raugu. Izberiet (ne maisot) raugu no maisiņa pudelē un aizbāziet kakliņu ar vates tamponu. Ūdens temperatūrai jābūt 2-3 grādiem augstākai nekā tai, kurā notiks rūgšana. Kamēr jūs šķīdiniet alus ekstraktu, jūsu raugs sāks pakāpeniski “atdzīvoties”, un tajā momentā, kad jūs pievienosiet to alus misai, tie ir gandrīz gatavi uzsākt darbu. Ielejiet raugu noskalojot pudeles sieniņas un rūpīgi samaisiet misu.

Tātad jūs sagatavojāt alus misu, raugu pievienojāt, cieši aizvērāt vāku un piestiprinājāt gumijas aizbāzni ar hidroaizvaru, pievienojāt hidroaizvarā nedaudz vārīta ūdens. Tagad jūsu muca ir hermētiski slēgta un tajā sākas ļoti svarīgs process no kā atkarīgs nākotnes rezultāts.

Šī stadija – rūgšana 5-8 dienas notiek pati no sevis pilnīgi bez jūsu līdzdalības. Tas ir ļoti patīkami un vienkārši – Jūs tikai ejat garām savai alus fabrikiņai, kas atsaucas ar hidroaizvara burbuļošanu, sākumā mundru un enerģisku, bet pēdējās dienās vairāk mierīgāku.

Atvērt vāku rūgšanas laikā nav vēlams, lai nepieļautu baktēriju iekļūšanu no gaisa. Tomēr ir viens būtisks iemesls, kādēļ Jūs varat atvērt savu alu aptuveni 48-72 stundas pēc rūgšanas sākuma. Šajā posmā misas virsmā aktīvi veidojas rauga putas ar brūniem pakalniem, kuri satur nevēlamus sveķus un eļļas, rūgšanas blakusproduktus. Pēc aktīvās rūgšanas beigām putas nosēdīsies lejā un var radīt alum nevēlamu garšu. Ja esat pārliecināts, ka spēsiet nodrošināt absolūtu sterilitāti un darbību veiklumu, pacensties noņemt netīrās saliņas no putu virsmas, atstājot rauga alū.

Temperatūra

Biežākās kļūdas mājas alus darīšanā saistītas ar nepareizu temperatūras režīmu. Alus raugs, kuru izmantojat mājās, izturas atšķirīgi dažādās temperatūrās.

– Rūgšana nenotiek
15 – 18 °С – Nestabila rūgšana
18 – 24 °С – Ideāla temperatūra
24 – 36 °С – Pārāk ātra rūgšana, noārdās aromāts
36°С – Raugs iet bojā

Kā redzams no shēmas, normāla istabas temperatūra 18-24 °C ir ideāla Jūsu raugam. Turklāt jāņem vērā, ka vislabāk raugs jūtas pie stabilas temperatūras. Pētījumi liecina, ka rūgšanas procesa temperatūras izmaiņas pat par 3-4 grādiem negatīvi ietekmē raugu darbību un alus garšu. Jūsu 30-32 litru tilpums palīdz vienādot temperatūru un raugs, kad strādā, pats rada pāris grādus siltuma. Var rasties problēmas ziemā un jums tās palīdzēs atrisināt vienkāršas sildīšanas ierīces.